Et tilbageblik på året der gik

Team DSGU

Team DSGU

· 5 min read
Thumbnail

Som året går på hæld, og vi snart siger velkommen til 2023, vil vi fra Danish Support Group Ukraine gerne sige tak for de flotte bidrag vi har modtaget her i 2022 og den støtte vi har fået til at komme i gang med minerydningen samt udbrede vores budskab.

Bidragene har været uundværlige i vores arbejde i Ukraine, hvor vi i perioden juli til november fik frigivet i alt 84.500 kvm af det område vi indledningsvis fik tildelt.

Vi har i løbet af perioden indgået et stærkt samarbejde med UDA (Ukrainian Demining Association) og DS (Demining Solution) i Ukraine. Samarbejdet har gjort at vi har kunnet opnå den nødvendige akkreditering i Ukraine, og komme i gang med vores rydningsopgaver, og dermed få miner og farligt ammunition fjernet fra et større landbrugsområde. Via medbragt udstyr fra Danmark, og genopfrisknings-træning af ukrainsk rydningspersonale kunne vi i november frigive i alt 84.500 kvm landbrugsområde til de lokale landmænd området syd for Tjernihiv kaldet Ivanivka. At kunne dyrke markerne i Ukraine er en vital del af at kunne brødføde befolkningen, især medens der er krig men også for fremtidig brug. FN har nyligt udgivet rapporter på hvor mange kvm der er blevet frigivet i Ukraine siden krigen, brød ud, og det totale resultat er 463.898 kvm, og DSGU er dermed stolt af at vi har bidraget med knap 20 % af de ryddede områder for de donationer som vi har modtaget i 2022. Uden jer ville det ikke være muligt.

Med dette fine resultat er vi klar til at afslutte år 1 for DSGU. Vinteren er ankommet i Ukraine, og opgaverne i vinterperioden står på træning og kompetenceudvikling, og opsøgende aktiviteter i lokalområderne, hvor informationer om kontaminerede områder indhentes via interviews af befolkningen, samt kortlægning af områder, hvor der har været kampe. Dette kalder vi for non technical surveys (NTS). Her i år 1 har DSGU virkelig været afhængige af de donormidler, som I har været med til at give, da vi ikke har modtaget offentlige midler, på trods af at DSGU faktisk er i gang med at rydde miner og ammunition i Ukraine, og hvor kun 2 andre NGO’er end DSGU (gennem samarbejdet med DS og UDA) er operationelle.

Vi kigger ind i et 2023 hvor vi meget gerne vil fortsætte med at gøre en forskel for den ukrainske befolknings sikkerhed ved at fjerne miner og farlige u-eksploderede ammunitionsgenstande. Vi vil så gerne at børnene kan lege sikkert i parker og på legeområder, at beboere kan vende tilbage til deres lejligheder og huse, og starte genopbygning, og at landmændene kan dyrke deres marker sikkert uden at frygte at køre på efterladte eksplosiver. For at kunne gøre dette har vi behov for yderligere donationer. Vi arbejder fortsat på at få adgang til midler fra Udenrigsministeriet, vi søger fonde om beløb, vi kigger på tværorganisatorisk samarbejde med andre organisationer, vi er opsøgende mod erhvervslivet for donationer, og vi håber at flere private personer også vil støtte os. Vi har fået DSGU’s hjemmeside sat op på både dansk og engelsk, og vi har nu også et betalingsmodul opsat, så det er muligt at gå ind og støtte os med engangsbeløb, eller på en månedlig basis som medlem. Vi håber så mange vil støtte os som muligt, i denne vigtige opgave i Ukraine.

Derudover har vi modtaget denne fine donation fra et Canadisk selskab, med de to bomberobotter, som vi har navngivet ”Lykketoft og Ellemann”. De er ved at blive klargjort til at blive sendt til Ukraine, så de kan blive indsat i vigtige operationer i foråret, hvor de genstande vi skal fjerne, er af sådan en kaliber, at det ikke er forsvarligt at håndtere dem med menneskehænder.

Af hjertet siger vi tak for alt I har doneret i 2022. Uden jeres donationer ville ovennævnte resultater ikke have kunnet lade sig gøre, resultater som I har været med til at skabe i Ukraine.

Vi ser frem til et 2023 med gode resultater igen.

De bedste hilsner fra Bestyrelsen i DSGU

Mette Laudal

Bestyrelsesforperson

DSGU

Thorbjørn Black

Bestyrelsesmedlem & General Secretary

DSGU

Per Randgaard

Bestyrelsesmedlem & Operations Manager

DSGU

Christian Pejtersen

Bestyrelsesmedlem

DSGU

Jimmi Meilstrup

Bestyrelsesmedlem

DSGU

Team DSGU

About Team DSGU

Team DSGU writes the content for the DSGU website

Du kan også støtte DSGU's arbejde

Har du lyst til at støtte DSGU's arbejde for at hjælpe Ukraine økonomisk? Vi har brug for alt den støtte vi kan få således vi kan yde en effektiv og korrekt hjælp i nærområdet.
Støt os
Copyright © 2023 DSGU. All rights reserved.